hits

Tips til å lykkes på eksamen

19.05.2016
14:16

God mandag. Jeg tipper at det er mange studenter som sitter inne på rommet i kollektiv eller hjemme og pugger døden til eksamen som er om bare noen få dager. Jeg er heldigvis ferdig med skriftlig eksamen og tenkte jeg skulle dele noen tips om hvordan man overlever på skriftlig eksamen uten å stryke. Det å måtte kunne et halvt års pensum med flere bøker og kompendium er ikke bare bare. Dessuten har man bare 6 timer på å skrive for hånd, alt man kan og det er ikke sikkert at man får tid til å skrive ned alt. Men noen tiltak gjør det enkelt for deg å få en stå karrakter.


1.Lag en plan for økten
Før du setter deg ned for å lese i pensum eller kompendier må du lage deg en plan for hva målet ditt er med økten. Er det å forstå pensum, gå i dybden på alt eller pugge de viktigste tingene slik som teorier, hovedpersoner osv.? Når du har satt deg et mål, skriv det ned på et papir slik at du husker hva du skal se etter.


2. Bruk nedtelling og ta pauser.
Det er utrolig kjedelig å lese 350 ++ sider på noen få timer. Du ender med å lese uten å forstå hva du egentlig leser om. Derfor er det greit å kunne bruke en time eller en halv time på å lese intensiv der hvor du virkelig setter deg inn i fagstoffet. Etter en time kan du ta 15 minutters pause også fortsette videre på å lese. Det er viktig med pauser, hvis ikke ender du bare opp med å dette ut av fagstoffet og du får kanskje ikke med deg de viktigste tingene mens du leser.

3. LEGG FRA DEG MOBILTELEFONEN
Telefonen din kan ta hele oppmersomheten din mens du skal lese til eksamen. Det ender kanskje med at du tilbringer mer tid på å surfe på nett, Facebook eller Instagram istedenfor å lese på pensum. Det kan være vanskelig for mange å legge fra seg telefonen, men et tips er å deaktivere telefonen din slik at den ikke kan åpnes før om 30 minutter eller en time. Hvis du for eksempel leser i stua, kan du legge telefonen din på soverommet. Du trenger den ikke nå!

4. Arbeidssted
Hvor jobber du best med skolearbeid, hjemme eller på skolen? Selv liker jeg å sitte på Høgskolens bibliotek der det er lyst og stille. Jeg konsentrerer meg mye bedre når det ikke er noen rundt meg som leker, skriker og styrer med gressklipperen i hagen. Men det er også greit å sitte hjemme, der du har tilgang til å lage god mat når du vil og være helt alene. Dette er litt forskjellig fra person til person hva man selv liker. Man kan jo også kombinere ved å tilbringe noen dager på skolen og resten hjemme?

5. Koble av
I eksamenstiden er det tungt å tilbringe flere uker med kun å lese til eksamen. Det er utrolig viktig å ta noen pauser der du kanskje tar deg en løpetur, går uti skogen, ta deg en kopp kaffe med venner, dra på kino osv. Da vil det være lettere for deg å komme tilbake med mer fokus og lesingen blir mer effektivt.

6. Bruk post-it lapper og noter underveis
Hvis du har noen post-it tilgjengelig, bruk dem. På lappene kan du f. eks skrive hvor mange kapitler som er pensum, slik at du kan dele opp antall sidetall og kapitler. Dette gjør også lettere for meg å huske at jeg ikke skal lese mer enn det jeg må gjennom. Dersom du har flere ulike farger, bruk de også. Mens du leser kan du notere korte stikkord på disse lappene og feste de på veggen slik at det blir systematisk. Dersom du også har markeringstusjer bruk dem på stikkordene. Du vil få en bedre oversikt over hva som er viktig å huske.

7. Lag tankekort
Dette er et veldig veldig viktig punkt og hjalp meg ekstremt mye under forberedelsestiden. Bruk flere A1 ark, fest dem sammen til en stor plakat og heng den opp på veggen. Deretter fører du på stikkord, sett ord og uttrykk i sammenheng med hverandre. Dette gjør at du lett husker pensum og hva du kan bruke. Skriv ned mens du leser og se om du kan koble sammen ulike teorier og hovedpersoner med hverandre. Passer disse to tingene sammen? Hva har de til felles, hva er forskjellen? Ekstremt viktig! Disse tiltakene vil hjelpe deg mye før eksamen.

Når det gjelder eksamen som inneholder formeler, matte osv. Vil ikke det å sette i sammenheng med hverandre hjelpe. Det eneste som hjelper er å pugge måten å regne på og ulike formeler.

8. Få deg nok søvn
Som student er man alltid oppe lenge og ser på serier. Kutt dette ut, legg deg tidlig slik at du våkner opp uthvilt. Pass på at du våkner opp i god tid før du skal på skolen eller skal starte med å lese og bruker den brukbare tiden på å gjøre fornuftige ting.

Så håper jeg tipsene faller i smak og masse lykke til på eksamen til de av dere som har det!

Annet
(1)

(1)

Astrid

19.05.2016 klokka 22:12

Veldig gode tips :)

Skriv en ny kommentar